NYDELIGE EDOX DIVERE OG LEKRE RAPPORT LONDON WINDERE – VI BESØKER SANTRADE

NYDELIGE EDOX DIVERE OG LEKRE RAPPORT LONDON WINDERE – VI BESØKER SANTRADE

For tre år siden dukket det opp en ny aktør på klokkemarkedet i Norge. Santrade kom på banen og satset seriøst på det sveitsiske merket Edox.

I tillegg til Edox har de også agentur på japanske Orient, Claude Bernard, på de lekre klokkeboksene og winderne fra Rapport London.

EDOX CHRONORALLY AUTOMATIC Leser NYDELIGE EDOX DIVERE OG LEKRE RAPPORT LONDON WINDERE – VI BESØKER SANTRADE 7 minutter Neste HEDRER NORSK BÅTDESIGN – EDOX NEPTUNIAN LINGE DESIGN

For tre år siden dukket det opp en ny aktør på klokkemarkedet i Norge. Santrade kom på banen og satset seriøst på det sveitsiske merket Edox.

I tillegg til Edox har de også agentur på japanske Orient, Claude Bernard, på de lekre klokkeboksene og winderne fra Rapport London.

EDOX SKYDIVER – NEPTUNIAN Pris: 17.690,00 kr. Foto: Håvard Flaatten

I tillegg leverer de verktøy og instrumenter fra Witschi, som de er eneimportør på. Santrade er en norsk-eid grossist som skiller seg ut fra de andre ved at de i tillegg til å selge produktene gjennom forhandlere, tar imot kunder direkte i sine lokaler. Det fungerer også som showroom.

EDOX CO-1 CHRONOGRAPH. Pris: 17.990,00 kr

Sammen med klokkeentusiast og fotograf Håvard Flaatten tok vi turen innom Santrade i deres lokale på Stub i Sandefjord. Det røde huset ved vannkanten i Sandefjord ligger egentlig perfekt til for et merke som Edox. Mange husker sikkert da Gjelsten og Røkke kjørte offshore-race med båten «Spirit of Norway». Den satsingen ble sponset av Edox.

– Edox er en av de få klokkeprodusentene som fortsatt er familieeid. I dag er det fjerdegenerasjon som styrer bedriften, forteller daglig leder og urmaker, John Iver Stakston.

EDOX SKYDIVER DATE AUTOMATIC LIMITED EDITION. Pris 21.590,00 kr. Foto: Håvard Flaatten

Han kan fortelle at gamlefar i familien er over 80 år i dag, og er fortsatt aktiv selv om han ikke leder bedriften lenger. Det har han overlatt til sine sønner.

Edox har holdt det gående siden 1884 så de bør vite godt hva de driver på med, sier John Iver. Merket er i dag representert i over 70 år verden over, og er særlig store i Japan, Tyskland, USA og Russland. Etter krigen i Ukraina brøt ut, har markedet i Russland stoppet opp.

Utfordrende start

Jon Iver er nok kjent for mange. Sammen med Tina Bjørkenes Ødegaard utgjør de to hele staben hos Santrade. Begge to har jobbet sammen i de samme lokalene tidligere. Her holdt Nortime til i flere år. Nortime er mest kjent som importør av Tag Heuer. Da Nortime la ned avdelingen i Sandefjord, valgte John Iver å starte for seg selv.

John Iver Stakston og Tina Bjørknes Ødegaard. Foto: Håvard Flaatten

John Iver er urmakeren og Tina tar seg av salg og markedsføring.

– Det ble en tøff start i 2019. Tre uker etter at vi åpnet kom koronapandemien for fullt, forteller han. Det var en vanskelig tid. Folk var engstelige og som mange husker var det mye usikkerhet. Folk hamstret i matbutikkene. Vi måtte bite oss fast for å overleve og vise at dette var liv laga. Vi jobber seriøst og bygger opp nettverket, forklarer han.

Og de to ser ut til å lykkes. Omsetningen ligger an til å doble seg i 2022, sammen liknet med fjoråret, og vil ende på rundt fem millioner kroner.

Nå er de representert hos 20 forskjellige forhandlere, og det skal bli flere. Santrade er ganske unike i det at de i tillegg til å selge merkene sine gjennom forhandlere, så er det også mulig å besøke de i Sandefjord. Der har de fullt showrom og det er mulig å handle direkte fra dem.

EDOX SKYDIVER – NEPTUNIAN Pris: 17.690,00 kr. Foto: Håvard Flaatten

Topp kvalitet

John Iver er full av lovord om Edox. Merket er ikke så veldig godt kjent i det Norske markedet i dag, men har tidligere vært ganske populært her.

– Edox har et meget gunstig prisnivå sett i forhold til den høye kvaliteten de leverer. Det er kasser i topp kvalitet, dekorerte verk og keramiske bezel. Vi registrerer veldig lite feil på klokkene. Dette er personlig håndarbeid, forklarer John Iver.

– Hva er Edox sitt største fortrinn?

– Det er ikke alle som har 30-40.000 kroner til en klokke. Men 10-15.000 kroner er noe mange kan strekke seg til. Her får du et godt produkt som er «Swiss Made» og som du kan ha med deg resten av livet. Min drøm er at folk skal få øynene opp for merket, sier han.

– Hvordan har dere blitt tatt mottatt i markedet?

– Det har gått tre år nå, og alle jeg viser Edox til liker de. De ser at kvaliteten er bra, og de blir positivt overrasket. Den største utfordringen er at folk er vanedyr, de ser på de merkene de kjenner i fra tidligere, sier han.

EDOX DIVER DATE LADY. Pris: 12.190,00 kr. Foto: Håvard Flaatten

Orient – et rimelig alternativ

Det dreier seg ikke bare om Edox hos John Iver og Tina. De satser også på japanske Orient. Det er et merke som ikke har vært skikkelig representert i Norge på mange år, ikke siden 70-80-tallet. Det blir det en endring på nå.

ORIENT SPORTS M-FORCE. Pris: 6.990,00 kr. Foto: Håvard Flaatten

– Orient er en kvalitetsklokke til en rimelig pris. Jeg vil si at kvaliteten på en klokke til 3-5.000 kroner er eksepsjonell. Japanerne vet godt hva de gjør, forklarer han.

Orient begynte de med i desember i 2021. Til nå er det seks forhandlere som selger merket, og det skal bli flere.

– Jeg sier at Orient er et kvalitetsprodukt til prisen av en moteklokke.

ORIENT SPORTS VINTAGE DIVER STYLE 2021. Pris: 4.990,00 kr. Foto: Håvard Flaatten

Britiske toppwindere

Mange klokkeentusiaster har mer enn ett mekanisk ur, og de er gjerne automatiske. Da kan det være praktisk å ha en boks med winder som du kan sette klokken i slik at den fortsetter å holde tiden.

Mange av de rimelige boksene kan fort bli irriterende da de bråker en del. Da har John Iver og Tina løsningen for deg. De er nemlig eneimportør av det som regnes som noen av de beste winderne på markedet, nemlig britiske Rapport London.

Vi har et bredt utvalg av modeller utstilt hos oss, fra de enkle «kubene» som har plass til en klokke, til store kabinetter. Enkelt boksene kan også settes sammen så du kan utvide etterhvert, forteller Tina.

Rapport London er bare lekkert. Foto: Håvard Flaatten

Verksted og showroom

Orient og Edox er to merker som mange har handlet på nett frem til nå. Det er ikke lenger nødvendig.

Det er mulig å besøke de to for å ta å kjenne på klokkene. Det er mange som ønsker å fysisk kunne ta og ikke minst føle hvordan klokken er. Derfor har de fullt showroom på Stub i Sandefjord der det er mulig å komme innom.

John Iver Stakston har mer enn 30 års erfaring som urmaker. Foto: Håvard Flaatten

I lokalene har de også fullt urmakerverksted og de kan ta service alle merker, her er det ikke kun Edox og Orient som gjelder.

John Iver har mer enn 30 års erfaring som urmaker og kan reparere det meste.

Er du nysgjerrig på hva Santrade har å tilby så sjekk de ut på Santrade.no

Jarl med EDOX HYDROSUB CHRONOMETER. Pris: 22.890,00 kr.